Beszámoló a szellemi tulajdon világnapja alkalmából rendezett szakmai előadás-sorozatról

A szellemi tulajdon világnapja alkalmából a LESI (Licensing Executives Society International) kezdeményezésére a LES Magyarország KHE, a Magyar Szabadalmi Hivatal, a Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület, a Magyar Védjegy Egyesület, a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület 2010. április 23-án közös szakmai előadás-sorozatot rendezett a Magyar Szabadalmi Hivatalban.

Bevezetőjében Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke néhány tanulságos, és meglepően tekintélyes számadattal érzékeltette a szabadalmak nemzetközi gazdasági jelentőségét.

Lantos Mihály, a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. ügyvezető igazgatója tartott ismertetőt a szabadalmi licencia szerződéseknél alkalmazott díjkulcs mértékéről, és az azt meghatározó tényezőkről a LES USA/Canada által végzett felmérés eredménye alapján.

A Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület (MSZJF) részéről Dr. Gyenge Anikó, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium osztályvezetője mutatta be az EU elnökségünkre való felkészülésünk szerzői jogi vonatkozásait, amelyhez Dr. Jókúti András (MSZH) fűzött tartalmas korreferátumot.

A Magyar Védjegy Egyesület (MVE) részéről Dr. Szamosi Katalin (S.B.G. & K. Ügyvédi és Szabadalmi Irodák) tájékoztatott a védjegyhasználat aktuális kérdéseiről, végül a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület (MIE) részéről Lengyel Zsolt szabadalmi ügyvivő(Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft.) mutatta be az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-jétől hatályba lépő lényeges változásait.

Az élénk érdeklődéssel és számos kérdéssel kísért tanácskozást Dr. Tóth Zitának a HENT titkárának nagy ívű összefoglalója zárta, amely a HENT 2009. évi működését a gazdaság tükrében mutatta be.

Az előadások prezentációi letölthetők

A szabadalmi licencia szerződéseknél alkalmazott díjkulcs mértéke, és az azt meghatározó tényezők a LES USA/Canada által végzett felmérés eredménye alapján (1 101 KB)
Lantos Mihály, szabadalmi ügyvivő, Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft.

Az Európai Unió 2011. I. félévi soros elnöksége szerzői jogi feladataira való felkészülés (109 KB)
Dr. Gyenge Anikó, osztályvezető, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

A védjegyhasználat aktuális kérdései (1 529 KB)
Dr. Szamosi Katalin, S.B.G. & K. Ügyvédi és Szabadalmi Irodák

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-jétől hatályba lépő lényeges változásai (1) (121 KB)
Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-jétől hatályba lépő lényeges változásai (2) (159 KB)
Lengyel Zsolt, szabadalmi ügyvivő, Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft.

2010/04/26